Dietetycy i lekarze przestrzegają, że nieprzemyślane odchudzanie na własną rękę nie służy zdrowiu. Niestety, jak się okazuje, niektóre propozycje specjalistów również maja wiele wad.

Twórcy diet odchudzających prześcigają się w wymyślaniu jadłospisów, które mają nam pomóc pozbyć się nadmiaru tłuszczyku. Niestety ich wskazówki nie zawsze bywają skuteczne. Po zakończeniu kuracji szybko odzyskujemy stracone kilogramy. Co gorsza, stosowanie niektórych diet odbija się negatywnie na zdrowiu.

Poniżej znajdziesz wykaz szkód, które mogą spowodować popularne diety. Nie ma on jednak na celu odstraszyć cię od ich stosowania. Należy jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Niektóre choroby mogą bowiem wykluczać stosowanie jakiejkolwiek diety.

Dieta wysokobiałkowa dr. Atkinsa

Dieta ta zaleca spożywanie pokarmów bogatych w białko i tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza mięso, drób, ryby, tłuste sery i jajka. Nie powinniśmy z kolei spożywać produktów bogatych w węglowodany – pieczywa, produktów zbożowych, ryżu, warzyw, owoców czy słodyczy.

Negatywne skutki diety dr. Atkinsa

Spożywanie dużej ilości mięsa (powyżej 200 g dziennie) powoduje podwyższenie stężenia kwasu moczowego, szczawianów oraz wapnia we krwi i przyspiesza tworzenie się kamieni nerkowych. Nadmiar tłuszczów zwierzęcych
i zawartych w nich nasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu oraz zwiększenia lepkości i krzepliwości krwi.

Może to być przyczyną, chorób serca i zawału. Ponadto prowadzić może do zwiększenia ryzyka powstawania kamieni żółciowych. Dieta bogata w zbyt dużą zawartość białka powoduje zwiększenie wydalania w moczu wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Prowadzi to do zaniku tkanki kostnej i w konsekwencji do osteoporozy.

Brak owoców i warzyw w diecie z kolei oznaczać może niedostateczną ilość witamin, soli mineralnych
i błonnika. Osoby stosujące tę dietę mogą cierpieć na kłopoty trawienne, zwłaszcza zaparcia oraz choroby jelita grubego. A ponieważ dieta zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową, przyspiesza odwodnienie
i podwyższa ciśnienie krwi.

Dieta kapuściana

Dieta zaleca codzienne spożywanie kapuśniaku w dowolnych ilościach, uzupełniany owocami, mlekiem albo warzywami oraz małą ilością mięsa. Zakazuje natomiast spożywanie nadmiaru mięsa, nabiału i produktów zbożowych.

Negatywne skutki diety kapuścianej

Spożywanie zbyt dużej ilości kapuśniaku jest przyczyną częstych wzdęć. Dieta dostarcza również zbyt mało wapnia. Dlatego stosowanie jej dłużej niż przez tydzień bardzo osłabia kości, a tym samym zwiększa ryzyko złamań oraz wystąpienia osteoporozy. Warzywa kapustne zawierają tzw. Goitryny – substancje, które przy niedoborze jodu mogą prowadzić do powstania wola.

Dieta wysokotłuszczowa dr. Kwaśniewskiego

Dieta ta oparta jest o spożywanie dużych ilości tłustych potraw – mięsa i podrobów, szczególnie tłustej wieprzowiny, ryb, drobiu, masła, smalcu, słoniny, żółtek jaj, smażonych frytek, śmietany czy pełnotłustych serów. Warzywa w tej diecie są wskazane w bardzo małych ilościach.

Dieta dr. Kwaśniewskiego zakazuje natomiast produktów węglowodanowych taki jak kasze, ryż pieczywa, klusek, słodyczy, miodu, gotowanych ziemniaków, warzyw strączkowych czy owoców.

Negatywne skutki diety dr. Kwaśniewskiego

Dieta wysokotłuszczowa przy jednoczesnym braku węglowodanów powoduje niecałkowite spalanie kwasów tłuszczowych w organizmie i wzrost stężenia ciał ketonowych. Substancje te na krótko poprawiają nastrój (działają bowiem podobnie jak alkohol) oraz zmniejszają apetyt.

Jednak długotrwała nasilona produkcja ketonów prowadzi w końcu do kwasicy ketonowej, która objawia się bólem głowy, kłopotami trawiennymi, niedomaganiami układu krążenia i zaburzeniami pracy nerek. Zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych powoduje wzrost poziomu cholesterolu, a przez to zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Nadmiar tłuszczu przyspiesza również tworzenie się kamieni w woreczku żółciowym.

Brak błonnika w diecie z kolei jest przyczyną zaparć i hemoroidów. Stosowanie diety przez dłuższy czas może także doprowadzić do schorzeń jelita grubego – uchyłkowatości i nowotworów.

Odstawienie warzyw i owoców powoduje niedobory witamin i soli mineralnych. Ma to bardzo niekorzystny wpływ na kondycję cery, włosów i paznokci. Niedobory składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu, prowadzą do zrzeszotnienia kości, czyli osteoporozy. U osób stosujących przez dłuższy czas tę dietę obniża się ilość oraz skuteczność białych ciałek krwi. Powoduje to osłabienie odporności organizmu, a zatem większą podatność na infekcje oraz inne choroby, także nowotwory.

Dieta beztłuszczowa (Rosemary Conley)

Dieta zaleca jedzenie dużej ilości warzyw, owoców oraz pokarmów bogatych w węglowodany złożone, szczególnie makaronów, ryżu, ziemniaków oraz pieczywa. Zabrania natomiast spożywania produktów zawierających tłuszcze (zarówno zwierzęce, jak i roślinne). W trakcie stosowania diety obowiązuje całkowity zakaz smażenia. Nie wolno też jeść słodyczy.

Negatywne skutki diety beztłuszczowej

Drastyczne ograniczenie tłuszczu w diecie powoduje zaleganie żółci w pęcherzyku żółciowym i jej zagęszczanie,
co w konsekwencji przyczynia się do powstania kamieni. Zagrożone chorobą są osoby najbardziej otłuszczone, które chcą szybko stracić na wadze. Aby nie dopuścić do powstania kamieni, trzeba spożywać przynajmniej 1-2 łyżeczki tłuszczu.

Pobudzi to pęcherzyk żółciowy do skurczu i tym samym do opróżnienia z zapasów żółci. Brak tłuszczu utrudnia ponadto wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), powodując ich niedobór. Tłuszcz jest potrzebny do budowy osłonek włókien nerwowych. Na skutek jego niedoboru pojawiają się kłopoty z koncentracją i pamięcią. Może także wystąpić depresja, gdyż w mózgu zmniejsza się poziom serotoniny. Na skutek stosowania diety beztłuszczowej skóra staje się bardziej sucha, a włosy i paznokcie – łamliwe.

Dieta rozdzielna

W przypadku stosowania tej diety można zjeść w zasadzie wszystko. Trzeba jedynie właściwie komponować posiłki. Podstawę jadłospisu stanowią warzywa i owoce, zwłaszcza w postaci surówek. Należy natomiast unikać nadmiaru tłuszczu. Rano można pic jedynie soki owocowe i warzywne. W diecie rozdzielnej nie można spożywać jednocześnie produktów zawierających białka i węglowodany.

Negatywne skutki diety rozdzielnej        

Dieta nie uwzględnia sposobu, w jaki działa układ pokarmowy. Soki trawienne produkowane przez organizm zawierają zespół enzymów, które rozkładają zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Wydzielane są one niezależnie od tego, czy jemy te składniki razem, czy osobno. Rozdzielenie składników pokarmowych powoduje tylko to, że są one gorzej wykorzystywane. Zamiast śniadania dieta proponuje picie soków. Niestety, dostarczają one zbyt mało kalorii, dlatego przed południem odczuwa się zmęczenie.

Dieta śródziemnomorska

Dieta ta zaleca spożywanie warzyw, owoców, ryb, baraniny i drobiu makaronów oraz oliwy z oliwek. Zakazuje natomiast tłustych mięs i wędlin, sosów czy słodyczy.

Negatywne skutki diety śródziemnomorskiej

Dieta ta w zasadzie jest zdrowa. Jednak wbrew pozorom wcale nie jest uboga w tłuszcze. I chociaż są to głównie korzystne dla naszego organizmu jednonasycone kwasy tłuszczowe, to ich nadmiar również jest niekorzystny, może bowiem powodować otyłość i związane z nią choroby.